Субота, 20.04.2024, 00:20
Відділ освіти
Літинської РДА
Меню сайту
Категорії розділу
Державні закупівлі [0]
Нормативно-правові документи [0]
Новини освіти району [2]
ЗНО [0]
ДПА [0]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 0
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Серпень » 28 » Колегія відділу освіти
14:46
Колегія відділу освіти

28 серпня 2015 року в актовій залі ЦДЮТ відбулося розширене засідання колегії відділу освіти, на якому було розглянуто питання "Про роботу освітянської галузі в 2014-2015 н.р. і завдання на наступний навчальний рік".

З доповіддю виступила начальник відділу освіти Гордійчук Т.І.

В обговоренні взяли участь: Браславський В.Й., директор СЗШ І-ІІІ ст. с. Журавне; Гладько Л.С., заступник директора з навчальної роботи СЗШ І-ІІІ ст. с. Багринівці; Хмура В.М., заступник директора з виховної роботи СЗШ І-ІІІ ст. с. Городище та Медвідь О.О., голова районної профспілкової організації працівників освіти і науки.

В роботі колегії взяли участь і виступили: Мельник В.Б., голова Літинської районної ради; Захаревич В.М., заступник голови Літинської районної державної адміністрації; Панчук О.А., головний спеціаліст Департаменту освіти і науки Вінницької облдержадміністрації.

Рішення

колегії  відділу  освіти  Літинської  райдержадміністрації

28.08.2015 р.                                                                                               Протокол №

Про підсумки розвитку

освіти району у 2014-2015 н. р.

та завдання на 2015-2016 н. р.

Заслухавши та обговоривши доповідь начальника відділу освіти районної державної адміністрації Гордійчук Т.І., колегія відзначає, що діяльність відділу освіти Літинської районної державної адміністрації, педагогічних колективів навчальних закладів протягом 2013/2014 навчального року засвідчує дієвість організаційних заходів управлінських структур різного рівня, спрямованих на забезпечення реалізації єдиної державної політики в галузі освіти району, виконання вимог законодавства України про освіту.

Мережа навчальних закладів протягом навчального року не змінювалася. Для задоволення освітніх потреб населення в районі функціонує  33 загальноосвітніх навчальних заклади (шкіл І ступеня – 5 (103 учні),   шкіл І-ІІ ступенів – 9 (383 учні); шкіл І-ІІІ ступенів – 19 ( 3119 учнів), у яких здобувають освіту 3605 учнів, 15 дошкільних навчальних закладів та 7 на базі навчально-виховних комплексів, в яких навчається та виховується 983 дитини дошкільного віку. Існуюча мережа дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, в основному, забезпечує потреби територіальної громади району.

             В результаті тісної співпраці відділу освіти та  навчальних закладів  району забезпечується поступове планове виконання обласних та районних програм в галузі освіти. На сьогоднішній день діє 9 цільових освітянських районних програм, над реалізацією яких ми з вами повинні працювати і в наступному навчальному році.

Відповідно до плану оптимізації мережі на 2016 рік заплановано оптимізувати СЗШ І-ІІ ст. с. Іванівці та СЗШ І-ІІ ст. с. Кулига. Після закриття вказаних навчальних закладів, учні будуть забезпечені підвозом до СЗШ І-ІІІ ст.  с. Шевченка та Літинської СЗШ І-ІІІ ст. №1.

         У 2014/2015 навчальному році здобули базову та повну загальну середню освіту 690 випускників, а саме:

  • свідоцтва про базову загальну середню освіту одержав   401  учень, з них свідоцтва з відзнакою  – 35 учнів (24 у минулому році);

-   атестати про повну загальну середню освіту отримали 295  учнів, з них атестати з відзнакою – 16 учнів (35 у минулому році): 11 золотих та 5 срібних медалей.

 

У зв’язку із проведенням Державної підсумкової атестації з української мови у 2015 році в формі зовнішнього незалежного оцінювання, відділом освіти була проведена організаційно-роз'яснювальна робота щодо особливостей його проходження. 100% випускників шкіл району взяли участь в ЗНО з української мови. Злагоджена робота педагогічних колективів і відділу освіти принесла досить непогані результати. Вісім шкіл району увійшли до загальнодержавного рейтингу 7000 найкращих загальноосвітніх навчальних закладів за результатами ЗНО з української мови - це СЗШ І-ІІІст. с. Кожухів, Літинська №2, с. Городище, Літинська №1,               с. Селище, с. Уладівка, с. Пеньківка, с. Багринівці. Крім того, учениця СЗШ І-ІІІ ст.     с. Уладівка Тушевська Анастасія набрала 196 балів із двохсот максимальних - це один з найвищих показників в області та й в країні загалом. Поряд з тим, за наслідками ЗНО з української мови, 5 випускників, претендентів на отримання документів про освіту з відзнакою, а це 20% від загальної кількості таких учнів, не підтвердили шкільної оцінки своїх знань.          

Дошкілля – це фундамент освіти, адже основа майбутньої особистості закладається в ранньому віці. Протягом останнього періоду відбулися  позитивні зміни стосовно охоплення дітей району дошкільною освітою. Це стало можливим завдяки роботі  новоствореного дошкільного навчального закладу в с. Громадське у складі навчально-виховного комплексу с. Громадське (28 серпня 2014р. відбулось урочисте відкриття дитячого садочка). Відсоток  охоплення  різними формами дошкільної освіти в районі становить 96%. Середня вартість утримання однієї дитини в ДНЗ у 2015 році - 10,00  грн. На сьогодні найбільш проблемними питаннями дошкілля району є недостатнє фінансування, що позначається на матеріально-технічній базі та невиконанні норм харчування дітей. Однак, незважаючи на соціальні та фінансові труднощі, керівники та працівники дитячих садків докладають всіх зусиль для повноцінного функціонування ввірених  їм закладів.   

 Важливе місце в структурі освіти займає початкова ланка. В цьому навчальному році завершується впровадження Державного стандарту початкової освіти і буде проведено моніторинг навчальних досягнень учнів з окремих предметів.

На сучасному етапі розвитку освіти все більш важливу роль відіграє володіння учнями іноземними мовами. Воно виступає не лише як засіб міжнародного спілкування, а й як інструмент здобуття нових знань. Зважаючи на це Міністерство освіти і науки України своїм наказом № 855 від 07.08.2015 р. збільшило кількість годин іноземної мови у Типових навчальних планах загальноосвітніх навчальних закладів. Крім того, за рішенням колегії МОН від 03.07.2015 р., протокол № 6/6-20, п.3, у 2015-2016 н.р. одним з трьох обов’язкових предметів ЗНО учнів 11 класів, яке проходитиме у вигляді ДПА буде іноземна мова. До того ж, Президент оголосив 2016 рік роком англійської мови.

За останній період  було значно поліпшено матеріально-технічну базу навчальних закладів району. Зокрема, за кошти місцевого бюджету замінено віконні блоків на енергозберігаючі у Літинській СЗШ І-ІІІ ст..№1 14 віконних блоків вартістю 30 тис. грн.., Літинській СЗШ І-ІІІ ст.. №2 12 віконних блоків вартістю 30 тис. грн.., СЗШІ-ІІІ ст. Уладівка 7 віконних блоки вартістю 27 тис. грн..  УСЗШ  I-III ст. с. Журавне, СЗШ  I-III ст. с. Пеньківка, НВК с. Бірків газові котельні переведені на альтернативні види палива, на що затрачено відповідно 283,7 тис. грн., 244,0 тис. грн. та 217,2 тис. грн.; проведено заміну теплотраси у СЗШ І-ІІІ ст. с. Пеньківка (254,4 тис. грн.) та Дитячо-юнацькій спортивній школі (256,4) тис. грн.

З метою підготовки до нового 2015-2016 року у всіх закладах проведені поточні ремонтні роботи; частково  здійснено ремонт  підлоги, стелі, панелей в  навчальних кабінетах; упорядковано спортивні майданчики, проведено ремонт спортивних споруд, на що використано 60,6 тис. грн. Було відремонтовано шкільні автобуси на що витрачено 24 тис. грн.,  оновлено посуд в їдальнях на загальну суму 6,6 тис. грн. Відділом освіти централізовано закуплено дезінфікуючі засоби на 12,8 тис.грн., класні журнали 18,4 тис.  грн.., крейда 9,8 тис.грн.та подарунки першокласника.  В зв’язку з першочерговою необхідністю було закуплено 2 холодильника для Літинської СЗШ І-ІІІ ст. № 2 вартістю 8,7 тис. грн. ,  для НВК с.Громадське пральну машину 4,5 тис. грн. та насос 2,45 тис. грн.., 2 електроплити для СЗШ І-ІІІ ст. с. Шевченка та Уладівка вартістю 21,7 тис. грн.., бензо та електропилки для  СЗШ І-ІІІ ст.. с. Кожухів,  Журавне та НВК с.Бірків на загальну суму 3,9 тис.грн. В СЗШ І-ІІІ ст.. с. Івча було замінено колоснікові решітки в котельні вартістю близько 11,88 тис. грн..Крім того, у СЗШ І-ІІІ ст.с. Дашківці замінено старі віконні блоки на енергозберігаючі, на що використано 1534,054 тис. грн. Кошти були отримані в зв’язку з тим, що школа приймала участь в конкурсі  підготувала  проект та виграла гранд.

Для підвищення енергоефективності, до початку опалювального сезону 2015 року планується перевести газову котельню СЗШ І-ІІІ ст. с. Багринівці на альтернативні види палива, на даний час виготовлено проектно-кошторисну документацію і проведенопромивання системи опалення.Також, будуть закінчені роботи по замінівікон на енергозберігаючі у школах с. Городище та Журавне, на що заплановано використати 928,39 тис. грн., уже витрачено 802,8 тис. грн.

Учні та педагоги, які проживають на відстані більше 3 км. від навчальних закладів забезпечуються безкоштовним підвозом до місця навчання та роботи і додому. Так підвозом забезпечено 719 учнів та 150 педагогічних працівників, що становить 100% від потреби. Частина з них підвозиться шкільними автобусами, а частина найманим автотранспортом. Для більш раціонального використання коштів освітянської галузі до кінця 2015 року планується закупити ще 5 шкільних автобусів, відповідно до районної програми «Шкільний автобус» на що заплановано використати 486,5 тис. грн.- кошти місцевого бюджету та 4378,5 тис. грн. - кошти  державного бюджету. У 2014 році на підвіз учнів та вчителів використано – 1640,6 тис. грн., у І півріччі 2015р. – 826,96 тис. грн.

Учні 1-4 класів та пільгових категорій забезпечені безкоштовним харчуванням, інші бажаючі - за рахунок батьківської плати. Всього гарячим харчуванням в районі охоплено 3552 (96,7%) учнів. Вартість шкільних обідів в середньому становить 6,68 грн. У 2014 році на харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій використано – 1384,5 тис. грн., у І півріччі 2015 р. – 576,5 тис. грн.Усі навчальні заклади забезпечені внутрішніми вбиральнями, наявна холодна проточна та гаряча вода.

 Важливе місце в роботі педагогів займає підвищення професійних навичок та рівня викладацької майстерності. Цьому сприяють курси підвищення кваліфікації та самоосвітня діяльність вчителів. Підсумком цієї роботи є атестація педагогічних працівників. Відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників України у 2014-2015 навчальному році проатестовано 152 педагогічних працівників, які працюють у навчальних закладах. З них - з вищою освітою — 128 педпрацівників,  з середньою спеціальною - 24 педпрацівників.

 Відділ освіти і, зокрема методичний кабінет, постійно приділяє увагу інформаційно-методичному забезпеченню педагогів навчальних закладів району. Цьому сприяє проведення постійнодіючих семінарів, фахових методичних об’єднань, нарад, засідань творчих груп. У 2014-2015 н.р. продовжили свою роботу районна школа оперативної методичної допомоги та школа молодого вчителя. Протягом навчального року було організовано проведення спільних педагогічних рад та засідань методичних об'єднань вчителів загальноосвітніх навчальних закладів району. Методистами систематично проводиться консультування педагогічних працівників шкіл з актуальних питань розвитку та функціонування освітянської галузі. Щорічно проводиться районний етап Всеукраїнського конкурсу „Вчитель року” та його переможці є неодмінними учасниками та призерами обласного туру. Минулорічними переможцями в районному етапі стали: Луцишина Галина Петрівна, вчитель СЗШ І-ІІІ ст. с. Дашківці, у номінації „Українська мова та література”; Слободиська Світлана Іванівна, , вчитель СЗШ І-ІІІ ст. с. Дашківці у номінації „Правознавство”; Березовська Оксана Володимирівна, вчитель СЗШ І-ІІІ ст. с. Журавне у номінації „Образотворче мистецтво”; Сировий Олександр Дмитрович, вчитель СЗШ І-ІІІ ст.    с. Дашківці у номінації „Хімія”.  

У лютому 2015 р. для методистів, які відповідають за початкову школу, на базі Вінницької академії неперервної освіти за участю всіх вчителів початкових класів Літинської СЗШ І-ІІІ ст. № 1, Літинської СЗШ І-ІІІ ст. № 2, СЗШ І-ІІІ ст. с. Дашківці, СЗШ І-ІІІ ст. с. Журавне, СЗШ І-ІІІ ст. с. Багринівці, СЗШ І-ІІІ ст. с. Селище, СЗШ І-ІІ ст. с. Уладівка, було проведено семінар на тему «Впровадження нового Державного стандарту загальної початкової освіти: виховний аспект».

      На виконання державної, обласної та районної цільових програм роботи з обдарованою молоддю на 2013-2017 роки  у жовтні 2014 року було проведено І-й етап, у листопаді-лютому – ІІ, а у січні-лютому 2015 року – ІІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад  з базових дисциплін, у якому Гальчак Сергій, учень 8-А класу Літинської СЗШ І-ІІІ ст.  № 2 посів III місце з фізики (вчитель Бельдій Юрій Дмитрович) та хімії (вчитель Підстружко Лілія Петрівна), Тушевська Анастасія , учениця 11 класу СЗШ І-ІІІ ст. с. Уладівка - III місце з української мови та літератури (вчитель Нагатенко Ніна Феодосіївна), Лико Юлія, учениця 8 класу СЗШ І-ІІІ ст. с. Уладівка – III місце з з української мови та літератури (вчитель Нагатенко Ніна Феодосіївна), Майданевич Ірина, учениця 10 класу СЗШ І-ІІІ ст. с. Селище - III місце з української мови та літератури (вчитель Очеретнюк Леся Василівна), Боярова Даріна, учениця 11-А класу Літинської СЗШ І-ІІІ ст. № 2 - III місце з російської мови та літератури (вчитель Гуменна Марина Володимирівна).

          Відповідно до наказу Департаменту освіти і науки Вінницької облдержадміністрації № 102 від 03.03.2014 р. за участь у  ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у 2014-2015 н.р. було нагороджено таких учнів: Плотицю Віктора, учня 11 класу Літинської СЗШ І-ІІІ ст. № 1 – за ІІ місце (відділення фізики); Ткачук Катерину, ученицю 9 класу СЗШ І-ІІІ ст. с. Уладівка – за ІІ місце (відділення  біології); Ткачук Олесю, ученицю 10 класу СЗШ І-ІІІ ст. с. Пеньківка – за ІІ місце (відділення історії);  Пушкар Тетяну, ученицю 9 класу Літинської СЗШ І-ІІІ ст. № 1 – за ІІІ місце (відділення суспільствознавства).

Значних результатів досягли  учні навчальних закладів району в ХІV Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості у номінації „Література”.  Гуменна Юлія, учениця 6-Б класу Літинської СЗШ І-ІІІ ст. № 2 здобула І місце в районному, обласному та всеукраїнському етапах конкурсу (вчитель Тимчишина Надія Іванівна); Маламура Марк, учень 11 класу Літинської СЗШ І-ІІІ ст. № 1 – І місце в ІІІ етапі (вчитель Пулькіна Інна Григорівна); Чорна Ірина, учениця 6 класу СЗШ І-ІІІ ст. с. Вінниківці – ІІІ місце в ІІІ етапі (вчитель Чорна Марія Василівна).  Переможцями обласного етапу ХV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика в 2014-2015 н.р. стали такі учні: Кіпоренко Костянтин, учень 3 класу Літинської СЗШ І-ІІІ ст. № 1 (вчитель Ліснича Валентина Миколаївна), Корнієць Ростислав, учень 6 класу СЗШ І-ІІІ ст. с. Журавне (вчитель Дубень Світлана Василівна), Мороз Анастасія, учениця 11 кл. Літинської СЗШ І-ІІІ ст. №2 (вчитель Омельянчик Ольга Миколаївна).

 З метою приведення діяльності методичного кабінету відділу освіти у відповідність до наказів Міністерства освіти і науки України № 1119 від 08 грудня 2008 року „Про затвердження Положення про районний (міський) методичний кабінет (центр)”   та № 1221 від 30 грудня 2008 року „Про затвердження Примірного  статуту районного (міського)  методичного кабінету (центру)”, на найближчій сесії районної ради буде ліквідовано методичний кабінет відділу освіти як його структурний підрозділ та за рішенням депутатського корпусу буде утворено комунальну установу „Літинський районний методичний кабінет” як відокремленої юридичної особи. Зважаючи на значний обсяг роботи щодо інформаційно-методичного, організаційного, консультативного супроводу діяльності педагогічних працівників закладів освіти району, відділ освіти вважає за доцільне зберегти чисельний склад новоутвореної структури для забезпечення повноцінного, фахового її функціонування.   

Болючою раною нашого народу залишається донбаський регіон. Освітянська громада району бере активну участь у посильній допомозі нашим воїнам. У вересні – жовтні 2014 року учні всіх навчальних закладів долучилися  до  благодійної акції   „ Зігрій захисника ”, в ході  якої було зібрано  більше 600 пар шкарпеток для захисників Вітчизни.  Учнями загальноосвітніх навчальних закладів району було зв’язано  маскувальні сітки, які при допомозі волонтерів  були відправлені  в зону АТО.

В  навчальних закладах району було організовано та проведено акцію „ Діти Літинщини – воїнам АТО ”. В ході акції було проведено благодійні виставки-продажі,аукціони творчих робіт. В результаті проведення  акції було зібрано більше 16000 тисяч  гривень, які були направлені для надання посильної  допомоги  воїнам АТО. Напередодні Дня Незалежності 21 серпня було відкрито меморіальну дошку в Літинській СЗШ І-ІІІ ст. № 2, присвячену випускнику цієї школи Пентелеймону Рожанському, який загинув захищаючи територіальну цілісність України.

     Завдяки хорошій організації спортивно-масової роботи в минулому навчальному році команда учнів Літинської СЗШ І-ІІІ ст. № 1 виборола 2 місце в обласному етапі змагань «Нащадки козацької слави»  та «Олімпійське лелеченя» . Вперше за останні роки команда учнів Літинського району посіла І місце у загальнокомандному заліку Спартакіади учнів загальноосвітніх навчальних закладів Вінницької області у 2014-2015 н. р. серед міст і районів ІІ групи. Підтримала цю гарну традицію і районна вчительська команда, яка також зайняла І місце в обласній Спартакіаді серед вчительських колективів.

    У 2014-2015 н.р. у районі було здійснено ряд заходів щодо психологічного супроводу навчально-виховного процесу та було проведено психологічні дослідження. Психологічною службою районного МК організовувалась та проводилась  просвітницька робота для різних категорій педагогічних працівників з актуальних питань психології. Постійно методистом МК надаються консультації працівникам кримінальної міліції у справах дітей, службі у справах дітей Літинської РДА, районному центру соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді. Спільно психологічною службою та селищною радою було організовано виступ військового психолога «Особливості надання психологічної допомоги демобілізованим воїнам АТО та їхнім сім'ям». Методичним об'єднанням практичних психологів у 2014-2015 н. р. було створено посібник: «Психологічна культура керівників ДНЗ та ЗНЗ».

 

Враховуючи  вищезазначене, та з метою подальшого розвитку галузі освіти району,

КОЛЕГІЯ  УХВАЛЮЄ:

 

  1. Відділу освіти,керівникам навчальних закладів спільно з органами виконавчої влади місцевого самоврядування:
    1. Забезпечити організоване проведення свята Дня знань. Розглянути стан підготовки навчальних закладів до нового навчального року на педагогічних радах.                                                                        Постійно
    2. Виконувати районні, регіональні та державні освітянських програми.

                                                                                                     Постійно

  1. Продовжити  роботу із впровадження нових Державних стандартів початкової та основної  школи.                                                    Постійно
  2. Проводити системну роботу по збереженню здоров′я учнів(вихованців), попередження асоціальних проявів та профілактика шкідливих звичок у молодіжному середовищі.                                                               Постійно
  3. Удосконалювати психологічний супровід дітей та підлітків.        

Постійно

  1. Забезпечити  підтримку обдарованих дітей та учнівської молоді.

Постійно

  1.  Організовувати системну планову виховну роботи на всіх рівнях і напрямках навчально-виховного процесу.

Протягом 2015-2015н.р.

  1. Вживати  відповідні заходи для підготовки до нового навчального року дітей із сімей, батьки яких є учасниками АТО, та дітей, які перемістилися  з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО.

Постійно

  1. Удосконалювати  кадровий  потенціал галузі.                                Постійно
  2. Охоплювати позашкільною освітою більшу кількість дітей та підлітків.

Протягом 2015-2016н.р.

  1. Забезпечити  постійний контроль над питанням по забезпеченню належних санітарно-гігієнічних умов у навчальних закладах, удосконалення їхньої матеріально технічної бази.

Протягом 2015-2016н.р.

  1. Забезпечити належною підготовкою закладів освіти до роботи в осінньо-зимовому періоді, виконання заходів програми з енергозбереження.

До 15.10.2015р.

  1. Підняти клопотання перед районною радою про збереження чисельності штатних одиниць районного методичного кабінету.

До 31.08.2015 р.

2.Методичному кабінету відділу освіти:

 

2.1.Забезпечити науково-методичний супровід процесу переходу шкіл області на новий зміст освіти, роботи за новими програмами та навчально-методичним забезпеченням відповідно до нових Державних стандартів. Здійснювати моніторинг його впровадження.

                                                   2015-2016 н.р.

2.2.Організовувати підвищення кваліфікації вчителів з урахуванням вимог Типового положення про атестацію педагогічних працівників.

                                                 2015-2016 н.р.

2.3.Розвивати інформаційну культуру педагогічних працівників на базі застосування сучасних інформаційних технологій.

                                               2015-2016 н.р.

2.4.Забезпечити науково-методичну підтримку виконання Указу Президента України від 30.09.2010р. №927/2010 «Про заходи щодо розвитку системи виявлення та підтримки обдарованих і талановитих дітей та молоді».

                                               2015-2016 н.р.

2.5.Сприяти реалізації в районі міжнародних освітніх проектів.

  1.                                                                              5-2016 н.р.

2.6.Узагальнити пропозиції, висловлені педагогічними працівниками під час роботи серпневих методичних об′єднань.

                                                    До 05.09.2015р.

 

3. Контроль за виконанням  даного рішення покласти на  головного спеціаліста відділу освіти  Гончар  І.В.

 

 

Голова  колегії,

начальник відділу                                                    Т.І.Гордійчук

       

       Секретар                                                                    О.А.Цубова              

 

Категорія: Новини освіти району | Переглядів: 622 | Додав: Olexandr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Календар
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Пошук
Архів записів
Друзі сайту


Copyright MyCorp © 2024

Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz